Vanaf maart moesten we van de ene op de andere dag gaan thuiswerken. Inmiddels hebben we hiermee de nodige ervaring opgedaan: sommige dingen bevallen goed, andere dingen zouden wellicht anders of beter kunnen. Het lijkt er steeds meer op dat thuiswerken wel eens iets structureels kan worden. Wat ik mij afvraag is wat zijn jouw ervaringen met thuiswerken?

Wanneer jij thuis eenvoudig een werkplek kunt inrichten, omdat je daarvoor een (aparte) ruimte hebt, dan is thuiswerken waarschijnlijk geen probleem. Het wordt waarschijnlijk anders als je die ruimte niet hebt. De keukentafel als werkplek is misschien wel een tijdelijke oplossing, maar het is niet voor niets een keukentafel. Heb je op die plek wel stopcontacten, of moet je met een verlengsnoer werken? Dan maar oppassen dat er niemand over struikelt. Hoe ruim je alles op aan het einde van jouw werkdag? Laten liggen is waarschijnlijk geen optie, dus alles maar even gauw ergens neerleggen. Ik heb ervaren dat veel blijft rondslingeren op plekken waar je dat niet wilt.

Daarnaast gaat het werken in een andere houding je ook niet in de koude kleren zitten. Laptop hoog je op met een paar dikke kookboeken of met een paar pakken printpapier. Ideaal? Nee, absoluut niet! Ook ik ben aan het zoeken geweest naar de juiste werkhouding. Best een hele klus om dit voor elkaar te krijgen.

Naast deze werkplek gerelateerde problemen heb ik het dan nog niet eens gehad over de sociale aspecten van het thuiswerken. Natuurlijk kun je online contacten onderhouden en aan het einde van de week even online borrelen met collega’s. Maar het praatje bij het koffieapparaat of samen wandelen tijdens de lunchpauze is toch van een geheel andere orde.

Thuiswerken zal denk ik blijven bestaan, ook nadat de gevolgen van de corona crisis voorbij zijn. Ik voorzie dat het een mix tussen werken op kantoor en thuis zal worden.

Ik ben dan ook benieuwd naar jouw ervaringen. Wat wil je graag behouden, waar liep jij tegenaan en hoe heb je dat opgelost, blijf je structureel een deel van de tijd thuiswerken?

Deel je ervaring met mij. Hiermee word ik aan het denken gezet. Dit deel ik met mijn collega’s bij Hulshof Business Cases. Wie weet kunnen wij een slim en handig opbergsysteem ontwikkelen die aansluit bij jouw thuiswerk ervaring.

Thuiswerken Hulshofbusinesscases